• Stäng
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

  Val av glas på bra fönster

  Val av glas på bra fönster

  Glasets egenskaper för ett bra fönster kan vara avgörande när du står i djungeln av alla val. Vad kostar det att byta fönster? Ska jag välja två- eller treglasfönster? Själva glaset i fönstret har olika egenskaper gällande bland annat ljudisolering, värmeisolering (U-värdet), dagsljusinsläppet (LT-värdet) och solinsläpp som ger dig gratis värme (G-värdet).

  Val av glas: Tvåglas- eller treglasfönster

  När du ska välja mellan två- eller treglasfönster så handlar det främst om kostnad och isoleringsförmåga som i sin tur påverkar energibesparingen. Ju fler glas i fönstret desto mer isolerar det, vilket kan vara bra att veta när det är dags att byta fönster i exempelvis sommarstugan, garaget eller annat utrymme som inte kräver isolering av bästa kvalitet. Då kan det vara prisvärt med att välja tvåglasfönster. Treglasfönster är det dyrare alternativet men i gengäld leder de till lägre energikostnader vilket är gynnsamt för dig i längden.

   

  Vad innebär U-värdet för bra fönster?

  När du köper fönster så kommer det på etiketten vara märkt med ett U-värde som berättar hur väl hela ditt fönster isolerar och behåller värme i huset istället för att släppa igenom. Köper du ett fönster med lågt U-värde, gör du ett bra val för din energikostnad.

   

  "Ju fler glas i fönstret, desto mer isolerar det."

   

  Vad innebär LT-värdet för bra fönster?

  Genom ett LT-värde som brukar visas i procent på ditt fönster, anges hur mycket dagsljus som glaset släpper igenom. Vanligtvis i ditt hus vill du ha högt LT-värde.

   

  Vad innebär G-värdet för bra fönster?

  Solinsläppet genom ditt fönster ger dig gratis värme om du har ett fönster med högt G-värde. Tänk dock på var du placerar ett fönster med högt G-värde då värmen kan vara obekvämt sommartid.

   

  Andra val av glas för bra fönster

  Det finns massor med alternativ att välja mellan till ditt glas, exempelvis brandglas som har brandskyddande egenskaper, kondensminskande glas och smutsavisande glas som med stor fördel spar dig tid och dämpning av ljud. Läs mer här!