Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Välj skruv med rätt rostskyddsklass

Välj skruv med rätt rostskyddsklass

Välj skruv med rätt rostskyddsklass. För att veta hur bra trallskruven står emot korrosion, dvs. rost, behöver man veta vilken ”korrosivitetsklass” den tillhör. Det anges i C1-C5 och framgår ofta på förpackningarna. Här kan du läsa om vad de olika klasserna innebär.

C1 – INOMHUS DÄR RISKEN FÖR KORROSION ÄR MINIMAL

Produkter i denna klass bör användas i uppvärmda utrymmen, med torr luft och utan föroreningar. De flesta produkter i C1klassen är elförzinkade, vilket innebär att skruven har ett tunt lager med zink, vanligtvis 5 μm (5/1000 mm).

 

C2 – INOMHUS OCH GYNNSAMMA UTOMHUSMILJÖER

För miljöer med låga halter luftföroreningar, lantligt läge och i utrymmen som inte är uppvärmda. Exempel på C2-klassade produkter som kan användas utomhus är ankarspik och ankarskruv. Liksom C1- klassade produkter, är de flesta produkterna elförzinkade. Lagret zink är däremot 12 μm (12/1000 mm).

 

C3 – UTOMHUS (EJ KUSTNÄRA)

Produkter i denna klass är ofta varmförzinkade, vilket innebär att skruven doppas i flytande zink och får ett lager på minst 35 μm (35/1000 mm). Det ger ett bra rostskydd som gör att produkterna lämpar sig för utomhusbruk. Det har även kommit nya modernare ytbehandlingar, exempelvis Ruspert, som ofta används på montageskruvar och träskruv för utomhusbruk. VIKTIGT! C3klassade produkter bör inte användas i kustnära områden eller om det ska användas kemikalier som får kontakt med skruvarna.

 

C4 – UTOMHUS

Klarar hög fuktighet och luft med måttliga mängder salt, vilket gör att C4-klassade produkter är lämpliga för utomhusbruk och i kustnära miljöer. En vanlig C4-ytbehandling är ZiniC-4 som är en blandning av zink och nickel. Det ger en hård, slitstark ytbehandling som dessutom bibehåller prestandan på skruvspetsar och gängor. C4 har nästan blivit standard i Sverige och produkter som ofta finns i denna klass är trall och träskruv för utomhusbruk. ZiniC-4 Torx från FAST är en vanlig skruv i den här klassen. Rostfritt stål A2 hamnar också i denna klass, även om det inte är en ytbehandling, utan en legering av stål och krom, som uppfyller kraven för klassen.

 

C5 – UTOMHUS OCH MARINA MILJÖER

Rostfritt syrafast stål A4 är egentligen det enda materialet som klarar att ingå i denna klass. Syrafast stål är också en legering som utöver stål och krom även innehåller nickel och molybden. C5-klassen är den absolut tuffaste att kvala in i och innefattas av miljöer och utrymmen med nästan permanent fuktkondensation, samt där det finns stora mängder salt i luften. Produkter inom denna klass är även perfekta att ha exempelvis vid användning runt pool. Syrafast stål klarar också oljorna och syrorna som finns i tropiska träslag, vilka många använder som tralldäck.