Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

När det är dags att lägga parkettgolv själv

När det är dags att lägga parkettgolv själv

Parkettgolv, laminatgolv eller annat klickgolv – så lägger du det!

”Välj ett golv med klass 32 och uppåt för att vara försäkrad om att det kommer hålla."

Ladda ner vår kostnadsfria guide för dig som ska lägga golv här

Att lägga parkettgolv av laminat

Laminatgolv kräver inget större underhåll. Laminatgolv är uppbyggt av flera lager och har trä som basmaterial. De olika skikten är ihoppressade och kallas därför för laminat. Det översta skiktet är slitstarkt, tåligt och oftast gjort av plast - och kan numera se ut som ett trägolv, klinkergolv eller annat mönster genom imitation. Laminatgolv är indelade i olika klasser. Välj ett golv med klass 32 och uppåt för att vara försäkrad om att det kommer hålla. Laminatgolv är tack vare klickmetoden lätt att lägga själv.

 

Att lägga golv av massivt trä

Massiva trägolv kan man inte klicka ihop och kräver lite
mer av undergolvet. Antingen skruvar man ihop det eller så limmar man ner det i undergolvet. Massiva trägolv rör sig mer än traditionella parkettgolv som är uppbyggda just för att inte röra sig så mycket. På vintern när det är torr luft drar träet ihop sig och på sommaren när det är fuktigt expanderar träet. Det gäller att man har utrymme, vid väggar och övergångar, för golvet att röra sig. Ett massivt golv tar längre tid att lägga än ett klickgolv. Fler tips om att lägga parkettgolv själv hittar du här.
 
 
”Tänk på att förarbetet och läggningen tar lika lång tid på ett golv med lägre kvalitet som ett med högre kvalitet."
  

Att lägga klickgolv

När det väl är dags för att lägga parkettgolv eller laminatgolv så är det viktigt att undergolvet har setts över innan golvet läggs. För ett bra resultat är underarbetet det viktigaste. Är undergolvet inte jämnt och stabilt så blir slutresultatet knarrande golv och sprickor.

Det finns många olika fabrikat och sorter på marknaden. Klickfogar och lacker skiljer sig från leverantör till leverantör. Ett billigare golv brukar inte hålla så länge då klickfogen inte är stark nog för rörelser och om det är ett laminatgolv så brukar ytan i kanterna på golven fläkas upp efter en tid. Tänk på att förarbetet på undergolvet och läggningen tar lika lång tid på ett golv med lägre kvalitet som ett med högre kvalitet, vilket ofta kostar något mer. Oftast brukar de golv som är lite billigare ta längre tid att lägga då klickfogen inte sällan är ojämn.