Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Bygg en rök!

Bygg en rök!

Har du tröttnat på vanlig grillning eller är du måhända sugen på ett nytt och snabbt genomfört byggprojekt? Då ska du definitivt bygga en rök! På länken nedan får du inspiration till ett sätt att göra det, men det finns definitivt utrymme för egen improvisation för att skapa din alldeles unika rök.

Att röka mat passar lika bra året runt och ger både en härlig och speciell karaktär till maten. Dessutom kommer du att, efter ett tag, finslipa dina tekniker, hitta de perfekta matchningarna mellan träslag och råvara och vilken mängd rök och tillagningstid som funkar bäst.

Själva byggnationen är enkel. I exemplet läggs en grund med marksten (40x40) och därpå muras sex lecablock, 7 cm tjocka. Dessa kan, för ökad estetik, putsas om så önskas.

På denna grund, vilke utgör eldstaden där det om några timmar ska eldas (men varsamt), byggs en enkel stomme i rent trä, i exemplet används 45x45-reglar. Den fästs med fördel i lecablocken.

Vad man väljer att klä stommen med kan variera beroende på eget tycke och smak, intilliggande byggnaders fasad, och så vidare. Det är att rekommendera att använda rent trä framför skivmaterial, vilka innehåller ämnen som kan frigöras vid höga temperaturer. I exemplet används ren råspont, 22x95 mm.

Råsponten får fortsätta en centimeter, ungefär, nedanför lecablockskanten. Dörren byggs genom att skapa en klassisk grindstomme med en diagonalregel, vilken också därefter kläs med samma material.

Röken kan fungera som grill också, här används två galler varav det ena placeras tätt intill värmekällan (grill) och den andra högre upp (rök). Gallret är gjort av armeringsnät. Det övre gallret vilar på ett par skruvar – det är fullt möjligt att sätta fast fler skruvar på olika höjder för att kunna variera avståndet till värmekällan eller röka större mängder samtidigt genom att skaffa fler galler och tillverka fler platåer av.

För att skynda på träets grånande exteriört kan t.ex. en hemmagjord bets av vinäger, rost, kaffe och salt användas, vilken kan påföras med till exempel pensel eller svamp. Betsen grånar träet inom någon timme –  det går att göra fler påstrykningar med en timmes mellanrum för att göra ytan gråare.

Slutligen är det dags att röka! Skapa en liten hög av glödande briketter eller lövträdsved, ös på blötlagda spån av valfri sort och lägg in din råvara. Det kan behöva fyllas på med mer glödande bränne allt eftersom, lite beroende på vad du röker och hur din rök är utformad.

Det kan vara bra att montera en termometer för att hålla koll på rökens temperatur, som ska vara cirka 70 grader.

Lycka till!

 

Varmrökning?

Man skiljer mellan varmrökning som sker vid 70 °C eller varmare samt under kortare tid och kallrökning som sker vid 30 °C eller kallare och under längre tid. Varmrökningen är en tillagningsmetod och har endast en svagt konserverande effekt. Kallrökningen däremot är en konserveringsmetod. Både varmrökning och kallrökning kombineras oftast med saltning. 

 

 

Bygga rök

Bygga rök

Bygga rök

Bygga rök

Bygga rök

Bygga rök

Bygga rök

Bygga rök

Hugg in på fiskefesten

Varmrökt regnbåge med kokt potatis och hemmagjord romsås eller äppeltzatziki

Rökningen

Inte alla recept börjar på detta vis, men börja med att bygga en rök (inspiration ovan). Har din lokala fiskhandlare inte just regnbåge hemma, eller om du föredrar en annan fisk, så går det naturligtvis lika bra det.

Fisken ska vara rensad från innanmäte, huvudet får gärna sitta kvar. Börja med att skära tunna snitt i fiskens skinn, på båda sidor. Gnid in sidorna och fiskens insida med salt – och snåla inte! Låt fisken ligga och dra i sig salt åtminstone i 30 minuter innan rökningen tar vid. (Det går att lägga fisken i flytande saltlag också, men detta kräver god framförhållning då det helst ska dra i flera timmar, uppåt ett dygn.)

När saltningen är igång är det dags att sätta igång elden. Elda gärna med lövträ och/eller briketter och skapa en fin glödbädd. Det spån du valt att röka med bör blötläggas och dra i ca 30 minuter (minst).

Placera fisken i röken och lägg på lagom med spån för att skapa rök utan att släcka glöden. Tidsåtgången beror på fisken och värmen – normalstora regnbågar tar cirka 1,5-2 timmar.

Resultatet blir en fantastisk huvudrollsinnehavare på vilken bjudning som helst!

 

Romsås (4 pers)

Blanda följande ingredienser och du har strax en gudomlig romsås som passar bra till de allra flesta fiskrätter:

  • 2 dl creme fraiche
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk röd stenbitsrom
  • Fintärnad lök efter egen smak</.i>
  • Dill

 Äppeltzatziki (4 pers)

  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 syrligt öpple
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • 1/2 msk honung
  • salt och peppar

 Skala och strimla äpplet. Blanda med pressad vitlök och övriga ingredienser.

Tillbehör 

Skala och koka potatis. Servera den nyrökta regnbågen med nykokt potatis, hemmagjord romsås, sallad och citron.

Smaklig måltid!