• Stäng

  Har du koll på trallvirket?

  Har du koll på trallvirket?

  Utbudet av trallvirke är idag större än någonsin, och även om tryckimpregnerat dominerar marknaden, så ser vi tydliga tendenser på att allt fler söker annat virke till trallen. Här följer en snabbgenomgång av de vanligaste alternativen. All virke kan oljas, eventuellt med pigmentering, för att behålla den ursprungliga nyansen.

  Ladda ner vår stora guide för dig som ska lägga Trädäck här

   

  TRYCKIMPREGNERAT

  Vanligast och billigast. Finns också i flest dimensioner. Välj mellan grön och brun nyans, som visserligen båda grånar med tiden utan behandling. Det självklara virketvalet för konstruktions- och regelverk. Välj alltid NTR-klassat virke. Avfall lämnas till kommunala anläggningar. Får inte eldas upp.

   

  VÄRMEBEHANDLAT

  Värme är en traditionell behandlingsmetod mot röta, även om det inte ger samma långa skydd som impregnerat virke. Det är helt klart ett ekonomiskt alternativ till trpoiska träslag. Kräver rostfri skruv och man bör förborra nära ändträet.

   

  SIBIRISK LÄRK

  Det är viktigt att alla delaran är 100% kärnved. Det ger ett rötskydd, men inte lika effektivt som tryckimpregnerat. Blir mörktgrått med tiden, nästan svart. Metall kan orsaka märken vid väta.

   

  HARDWOOD

  Samlingsnamn för flera tropiska träslag, t ex. teak, bangkirai, cumaru och jarrah. De är alla hårda, högkvalitativa och dyra. Lite svårare att bearbeta och slår sig lättare. Kräver förborrning. 

   

  CEDERTRÄ

  Klassiskt amerikanskt träslag av kvistfritt kärnvirke. Har naturligt skydd mot röta och svamp. Färgen varierar från mörkbrun till röd. Grånar med tiden utan behandling. Omgärdas av föreskrifter för hanteringen. Munskydd och handskar rekommenderas. Vanligare som fasadmaterial än till trall.

   

  KOMPOSIT

  Kombinerar trä med plastpolymer (ej PVC). Formstabilt, men dyrare. Bevarar sin färg och behöver inte behandlas. Underhållsfritt, kvistfritt och lätt att lägga.