Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Har du koll på trallvirket?

Har du koll på trallvirket?

Utbudet av trallvirke är idag större än någonsin, och även om tryckimpregnerat dominerar marknaden, så ser vi tydliga tendenser på att allt fler söker annat virke till trallen. Här följer en snabbgenomgång av de vanligaste alternativen. Allt virke kan oljas, eventuellt med pigmentering, för att behålla den ursprungliga nyansen.

Ladda ner vår stora guide för dig som ska lägga Trädäck här

 

TRYCKIMPREGNERAT

Tryckimpregnerat trallvirke är både vanligast och billigast. Det finns dessutom i flest dimensioner. Välj mellan grön och brun nyans, som visserligen båda grånar med tiden utan behandling. Tryckimpregnerat virke är det självklara virkesvalet för konstruktions- och regelverk. Välj alltid NTR-klassat virke. Avfall lämnas till kommunala anläggningar. Får inte eldas upp.

 

VÄRMEBEHANDLAT

Värme är en traditionell behandlingsmetod mot röta, även om det inte ger samma långa skydd som impregnerat virke. Det är helt klart ett ekonomiskt alternativ till tropiska träslag. Värmebehandlat virke kräver rostfri skruv - och man bör förborra nära ändträet, som annars riskerar att spricka.

 

SIBIRISK LÄRK

Det är viktigt att alla delarna är 100% kärnved eftersom det ger ett rötskydd, dock inte lika effektivt som tryckimpregnerat. Sibirisk lärk nlir mörktgrått med tiden, nästan svart. Metall kan orsaka märken vid väta.

 

HARDWOOD

"Hardwood" är samlingsnamnet för flera tropiska träslag, t.ex. teak, bangkirai, cumaru och jarrah. De är alla hårda, högkvalitativa och dyra. Hardwood är lite svårare att bearbeta och slår sig lättare. Kräver förborrning. 

 

CEDERTRÄ

Cederträ är ett klassiskt amerikanskt träslag av kvistfritt kärnvirke. Har naturligt skydd mot röta och svamp. Färgen varierar från mörkbrun till röd. Grånar med tiden utan behandling. Omgärdas av föreskrifter för hanteringen. Munskydd och handskar rekommenderas. Vanligare som fasadmaterial än till trall.

 

KOMPOSIT

Kompositvirke eller komposittrall kombinerar trä med plastpolymer (ej PVC). Det är formstabilt, men dyrare. Komposit bevarar sin färg och behöver inte behandlas. Det är underhållsfritt, kvistfritt - och lätt att lägga.