Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Behandla trägolv? Så väljer du rätt - lack, olja eller hårdvaxolja

Behandla trägolv? Så väljer du rätt - lack, olja eller hårdvaxolja

Vilken behandling är bäst på trägolvet och vad är mest tåligt? De frågorna är vanliga att proffsen får från sina kunder i Skåne när det handlar om att köpa nytt golv.

Dessvärre är svaret inte helt enkelt. Golvet ska ju inte bara stå emot slitage, väta och skador. Det ska ju också vara vackert, i kundens ögon.

 

BEHANDLA LACKAT TRÄGOLV

Ett lackat trägolv får visserligen en hård och tålig yta. Lacket lägger sig ovanpå träytan och stelnar där. Den hårda ytan kan spricka om man t.ex. tappar något. Skadan lagar man inte så lätt själv. En mindre skada kan åtgärdas genom att slipa och lacka ytan vid det aktuella området. En större skada kan kräva omslipning och lackning av hela golvet.

 

BEHANDLA OLJAT TRÄGOLV

Ett oljat trägolv har en känsligare yta och saknar lackets slitstyrka. Oljan tränger däremot ner i träet, dock utan att fylla upp träporerna, vilket gör att smuts och väta kan tränga ner där. Därför kräver oljade golv mer underhåll. Oljade trägolv är däremot lättare att laga skador på. Slipa det skadade området, lägg på ny olja - och skadan är försvunnen.

 

BEHANDLA HÅRDVAXOLJAT TRÄGOLV

Ett hårdvaxoljat trägolv är inte heller lika slitstarkt som lack, men tål faktiskt slitage mycket bra och står dessutom mot väta och smuts. Hårdvaxoljan tränger nämligen in även i träporerna och täpper till dem. Golvet blir tätt och bibehåller sin naturliga karaktär, vilket många gillar.

 

 

 

Läs mer om att lägga parkettgolv, trägolv eller annat golv.